3EGolf
Image default
Banen en opleidingen

Voormalig Tesla-recruiter onthult hoe je de lastigste interview vraag kunt beantwoorden

vacatures

Max Brown heeft vijf jaar lang kandidaten voor Tesla geworven voordat hij zijn eigen wervingsbureau in Los Angeles oprichtte. Hij vertelde hoe hij de vraag waarvan de uitkomst van het interview kan afhangen, correct moet beantwoorden. In mijn vijf jaar als recruiter bij Tesla Motors heb ik meer dan duizend interviews afgenomen. Veel kandidaten hebben gesolliciteerd op technische functies. Maar ongeacht de functie in kwestie, was er altijd één simpele vraag waarvan de uitkomst van het interview grotendeels afhing: “Vertel me over je belangrijkste technische prestatie of project waar je het meest trots op bent.” Het klinkt eenvoudig totdat je in de schoenen staat van een werkzoekende die probeert te beslissen welk project hij moet kiezen. Zelfs als je van tevoren scripties over indrukwekkende prestaties hebt voorbereid, heb je misschien de verkeerde keuze gemaakt. Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat de meeste kandidaten wedden op een project dat er op papier indrukwekkend uitziet. Maar hij toont lang niet altijd duidelijk uw echte technische capaciteiten.
Niet genoeg informatie over het project
Ik heb bijvoorbeeld vaak een werkzoekende iets zien zeggen als “Ik was bezig met de lancering van Product X” en het op hoog niveau bekijken. Maar toen onze ingenieurs die aan het interview deelnamen, begonnen te vragen naar de kenmerken van de zaak (waarom bepaalde ontwerpbeslissingen werden genomen, welk alternatief materiaal of productieopties werden overwogen, enzovoort), konden veel aanvragers geen begrijpelijk antwoord geven. De kandidaat bleek een indrukwekkend project te hebben gekozen, maar speelde een ondergeschikte rol bij de uitvoering ervan.
Dit heeft doorgaans twee ongewenste gevolgen: het lijkt erop dat u probeert uw capaciteiten te verhogen. Bovendien eigent u zich zelfs het resultaat toe van het werk van uw collega’s. Verder technisch overleg met u is niet nodig. In feite gebruikt de headhunter deze vraag als een eyeliner om snel te “tasten” naar de technische knowhow van kandidaten. Zodra je het verkeerde antwoord geeft, bijvoorbeeld zegt dat het het werk van iemand anders was, is het onderwerp uitgeput.
Ik heb gezien dat veel veelbelovende ingenieurs zichzelf de schuld gaven omdat ze niet aan mijn verwachtingen voldeden. Denk niet aan vragen vanuit de HR-functie, adviseert Max Brown. – Vertel ons beter in detail over het project dat u van binnen en van buiten kent. Dit is een kans om jezelf te profileren als expert op een bepaald gebied. “
Twee gevallen komen meteen in me op: het ene betoverend, het andere meer typisch. Op een dag kwam een ​​ontwerpingenieur naar ons toe en begon te praten over een ultra functionele en moderne vulpen dop. Het is duidelijk dat dit niet het meest populaire product op de markt is, maar de kandidaat kon alle nuances van verschillende ontwerp- en fabricageoplossingen goed beschrijven. Dit sprak van zijn uitstekende technische capaciteiten. Onze ingenieurs die aan het interview deelnamen, waren aangenaam verrast. Bij een andere gelegenheid interviewden we een ingenieur die gewapend was met een anekdote over een motorfiets die hij volledig elektrisch maakte. Op het eerste gezicht klinkt het indrukwekkend, maar al snel doorzag een team van specialisten, die dit werk als de zin van hun hele leven beschouwden, de amateur in hem door. Hij benaderde alle projecten als amateur en had geen ervaring met het op grote schaal ontwikkelen van geavanceerde autotechnologie. Uiteindelijk werd bevestigd dat hij te “groen” was om technologie van dit niveau te bespreken, en het gesprek werkte niet.

Vier minivragen in één grote
Bijna elke recruiter en rekruteringsmanager moet weten dat een succesvolle kandidaat in staat is om de betekenis van sleutelconcepten op een toegankelijke manier uit te leggen. Dit is vooral belangrijk als de sollicitant solliciteert naar een functie in een technisch team, zoals ingenieurs. Als hij dit niet kan, twijfelt hij of hij de klus wel aankan. Daarom verdeelt deze vraag uw antwoord standaard in vier delen:
Wat was het probleem?
Wat was de oplossing?
Wat heb je precies gedaan?
Tot welk resultaat ben je gekomen?
Dit helpt je niet alleen om een ​​logisch verhaal van de werkervaring te creëren, maar ook om te laten zien hoe waardevol je inbreng is op de schaal van een bepaald project. Meer in het algemeen zijn er naast technische knowhow nog drie andere kenmerken die aandacht verdienen: 1. Sterk karakter. Als recruiter moet ik ervoor zorgen dat de werkzoekende emotionele stabiliteit en veerkracht heeft. Balans, concentratie en stresstolerantie zijn de noodzakelijke combinatie voor een succesvolle kandidaat. 2. Aandacht voor detail. Hoe nauwgezet is de aanvrager bij het oplossen van het probleem? Hoe zorgvuldig gaat hij om met de beschrijving van de specifieke kenmerken van het project? Dit alles spreekt over de technische mogelijkheden van de kandidaat. Als hij buitengewoon nauwkeurig is in het formuleren en presenteren van gedachten, is dit een zeker teken dat hij een duidelijk begrip heeft van zijn verantwoordelijkheden. 3. Persoonlijke bijdrage aan het project. Dit is misschien wel het belangrijkste kenmerk. Hoe waardevol was de medewerker bij een succesvol project? Is hij in staat verantwoordelijkheid te nemen? Helpt het collega’s die advies nodig hebben over het project? In een kleine groep neemt het belang van deze kwaliteit aanzienlijk toe. Deze voorbeelden zijn vooral relevant op het gebied van engineering, maar ze zijn van toepassing op interviews op alle gebieden. Je zou kunnen denken dat een saaie recruiter aan je vastzit met een saai verhaal over niets. Maar als dit een reële kans voor u is om uzelf te verklaren, grijp die dan.

https://www.vindazo.be
3eGolf.nl