3EGolf
Image default
Tweewielers

Wat je moet weten voordat je een racefiets koopt

Een racefiets is een belangrijke investering en kan je fietservaring maken of breken. Er zijn bepaalde criteria waarop je moet letten bij het kiezen van de juiste fiets, zoals maat, framemateriaal, wielen, banden, remmen en onderdelen. In deze blogpost vertellen we je waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe racefiets, zodat je zeker weet dat je het meeste uit je aankoop haalt.

De maat is belangrijk

Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij de aankoop van een nieuwe racefiets is de maat. De verkeerde maat fiets kan oncomfortabel zijn en zelfs leiden tot blessures als hij te klein of te groot is voor jouw lichaamstype. Om de juiste maat fiets voor u te vinden, meet u uw binnenbeenlengte en gebruikt u die als leidraad wanneer u met uw plaatselijke fietsenmaker praat over het vinden van de juiste maat.

Materiaal van het frame

Het materiaal van het frame van uw nieuwe racefiets bepaalt het gewicht, de sterkte en de algemene kwaliteit ervan. Stalen frames zijn sterk maar zwaarder dan aluminium frames. Aluminium frames zijn lichter maar minder duurzaam dan stalen frames. Als je op zoek bent naar een lichtgewicht optie maar niet wilt inleveren op sterkte, dan combineren titanium frames beide eigenschappen in één materiaal. Koolstofvezel is ook een optie als je op zoek bent naar nog lichtere materialen met meer duurzaamheid en stijfheid dan aluminium of titanium frames.

Wielen en banden

Een andere factor om rekening mee te houden bij de aanschaf van een racefiets is de wiel- en bandenmaat. Over het algemeen bieden bredere banden meer tractie op gladde wegen, terwijl smallere banden minder rolweerstand bieden en dus sneller zijn op droog wegdek. Houd er bij de keuze van wielen en banden rekening mee dat bredere banden bredere velgen vereisen, terwijl smallere banden smallere velgen vereisen, zodat ze goed in het frame passen zonder tegen andere onderdelen zoals remmen of versnellingen te schuren. Bovendien betekent een hoger aantal spaken meestal sterkere wielen die kunnen helpen voorkomen dat ze doorbuigen onder zware belasting of tijdens agressieve rijomstandigheden, zoals downhill mountainbiken of racen op ruwe wegen.  

Remmen en onderdelen

Tot slot zijn remmen en onderdelen ook een belangrijke factor om te overwegen bij de keuze van een nieuwe racefiets. Schijfremmen bieden meer remkracht dan velgremmen, maar voegen ook extra gewicht toe door hun grotere rotors die extra bevestigingsmateriaal op het frame en de vork vereisen, evenals specifieke rembevestigingen op elke wielnaaf waarbij de rotor op de naaf zelf wordt gemonteerd in plaats van aan weerszijden van de velg te worden geklemd zoals bij traditionele velgremmen. Bovendien zijn componentensets zoals Shimano Dura-Ace of SRAM Force verkrijgbaar in verschillende niveaus, van instapniveau tot professionele kwaliteit, zodat rijders een groep kunnen kiezen die bij hun budget past en toch betrouwbare schakelprestaties levert met een minimum aan onderhoud dat nodig is voor het afstellen van hun fiets voordat ze hem wegrijden bij hun lokale winkel!  

Bij de aankoop van een nieuwe racefiets spelen veel meer factoren een rol dan alleen de prijs: maat, framemateriaal, wielen & banden, remmen en onderdelen – allemaal factoren waarmee rekening moet worden gehouden voordat een definitieve beslissing wordt genomen over welk type fiets het beste past bij iemands individuele behoeften en eisen! Door van tevoren onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat elk criterium dat hierboven is besproken, grondig is onderzocht alvorens geld toe te zeggen voor een bepaalde aankoop, kunnen fietsers er zeker van zijn dat ze een weloverwogen beslissing hebben genomen over hun volgende avontuur op twee wielen!

Veel fietsplezier!

3eGolf.nl