3EGolf
Image default
Woning en Tuin

Zo zorg je voor een goede nachtrust

Slapen is belangrijk, je doet het zo’n één derde van je leven en het zorgt ervoor dat je gezond en gefocust blijft. Toch heeft ongeveer één op de vijf Nederlanders moeite met slapen. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips voor een goede nachtrust.

Zorg voor een goede inrichting

Een goede inrichting van je slaapkamer is belangrijk. Een slaapkamer die rust brengt en ervoor zorgt dat je je kunt ontspannen, is de eerste stap naar een goede nachtrust. Je kunt een complete inrichting voor je slaapkamer door Anselm Oome laten maken. Het belangrijkste hiervan is natuurlijk je bed. Je bed moet lekker liggen en je moet je hier veilig en comfortabel op voelen. 

Drink een kopje thee

En dan niet zomaar thee, nee, drink ongeveer een uurtje voor het slapengaan een kopje kruidenthee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de speciale ‘Slaap lekker’ melange van de Albert Hein, of aan een kopje kamillethee. Kamille heeft namelijk als eigenschap dat het voor ontspanning zorgt en ook de melange van Albert Heijn is een natuurlijke manier om slaperigheid op te wekken.

 

Drink je liever gewone thee, zoals groene of zwarte, of drink je graag koffie? Dat mag natuurlijk, maar doe dat niet voordat je gaat slapen. In koffie en thee zit namelijk cafeïne en dat stofje zorgt ervoor dat je wakker blijft. Vermijd koffie en thee daarom ongeveer vier uur voordat je gaat slapen.

Vermijd schermen

Als het tijd wordt om te slapen, maakt je lichaam melatonine aan. Dit proces begint al wanneer de zon onder gaat en het donker wordt. Melatonine is een stofje dat voor vermoeidheid en slaperigheid zorgt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die geen enkel gevoel hebben van tijd en plaats (bijvoorbeeld mensen die diep ondergronds zitten) ook op de juiste tijden melatonine aanmaken. De aanmaak van dat stofje is dus niet te stoppen, tenminste, bijna niet. Blauw licht zorgt namelijk voor een verstoring van de aanmaak van melatonine. Kunstlicht, dus licht uit telefoons, computers en televisies, bevat voornamelijk blauw licht. Wil je lekker slapen, zet deze schermen dan uit, of stel een speciaal blauw licht filter in.

Wees actief

Als je de hele dag niets doet en binnen op de bank zit, is het niet zo gek dat je ‘s avonds slecht slaapt. Je moet je lichaam namelijk ook een beetje moe maken. Zorg er dus voor dat je dagelijks minimaal een uur beweegt en actief bent. Hierbij is het belangrijk dat je wel enige inspanning levert, ga dus een uur wandelen, of twee keer een half uur fietsen. Het liefst doe je dit buiten, want buitenlucht is enorm gezond. Daarbij stimuleert buitenlucht je hersenen en zorgt ook dit er weer voor dat je beter slaapt.

 

Gerelateerde artikelen

Slotenmaker actief in de ruime regio van Antwerpen

Smart Home: technologie in je tiny house

Wat kost een kunststof deur? Lees het hier

3eGolf.nl