3EGolf
Image default
Woning en Tuin

10 tips om slapeloosheid te verslaan

Eenvoudige veranderingen in de levensstijl kunnen een wereld van verschil maken voor uw slaapkwaliteit.
Volg deze 10 tips voor een meer rustgevende nacht.

Blijf regelmatig slapen
Naar bed gaan en elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip opstaan, programmeert je lichaam om beter te slapen. Kies een tijdstip waarop u zich waarschijnlijk moe en slaperig voelt.

Creëer een rustgevende slaapomgeving
Je slaapkamer zou een rustige plek moeten zijn om te rusten en te slapen. Temperatuur, verlichting en geluid moeten worden gecontroleerd, zodat uw slaapkameromgeving u helpt in slaap te vallen (en te blijven).
Als u een huisdier heeft dat met u in de kamer slaapt, kunt u overwegen om het ergens anders te verplaatsen als het u ’s nachts vaak stoort.

Zorg dat je bed comfortabel zit
Het is moeilijk om rustig te slapen op een matras die te zacht of te hard is, of een bed dat te klein of oud is. Denk ook aan goed beddengoed, zoals een donzen dekbed of donsdeken.

Oefen regelmatig
Matige lichaamsbeweging op regelmatige basis, zoals zwemmen of wandelen, kan een deel van de spanning helpen opbouwen die gedurende de dag is opgebouwd. Zorg ervoor dat je niet te intensief traint, zoals hardlopen of de sportschool, te dicht bij het slapengaan, want het kan je wakker houden.

Verminder cafeïne
Verminder cafeïne door het minder drinken van thee, koffie, energiedrankjes of cola’s, vooral ’s avonds. Cafeïne verstoort het proces van inslapen en voorkomt ook diepe slaap. Neem in plaats daarvan een warme, melkachtige drank of kruidenthee.

Geef niet te veel toe
Te veel voedsel of alcohol, vooral ’s avonds laat, kan uw slaappatroon onderbreken. Alcohol kan je helpen om in eerste instantie in slaap te vallen, maar het zal je slaap later in de nacht verstoren.

Rook niet
Nicotine is een stimulerend middel. Rokers doen er langer over om in slaap te vallen, ze worden vaker wakker en hebben vaak meer slaapstoornissen.

Probeer te ontspannen voordat je naar bed gaat
Neem een warm bad, luister naar rustige muziek of doe wat rustige yoga om lichaam en geest te ontspannen. Uw arts kan u misschien een nuttige ontspannings-cd aanbevelen.

Schrijf je zorgen weg
Als je de neiging hebt om in bed te liggen na te denken over alles wat je morgen moet doen, houd dan tijd vrij voor het naar bed gaan om plannen te maken voor de volgende dag. Het doel is om te voorkomen dat je deze dingen doet als je in bed ligt en probeert te slapen.

Als je niet kunt slapen, sta op
Als je niet kunt slapen, lieg dan niet daarover. Sta op en doe iets dat je ontspant totdat je je weer slaperig voelt en ga dan terug naar bed.
Als het gebrek aan slaap aanhoudt en uw dagelijks leven beïnvloedt, maak dan een afspraak om uw huisarts te bezoeken.

https://www.betternights.be/

Gerelateerde artikelen

Lampen

Op zoek naar afkoeling tijdens de zomer

Pimp je woonkamer op met een originele canvas doek

3eGolf.nl