3EGolf
Image default
Dieren

8 Tips waar je op moet letten bij het kopen van een hond

Een puppy doet je hart smelten, vooral je als hem even vast mag houden. Dat is het moment dat je uit moet kijken dat je niet een te overhaaste beslissing neemt, ondanks dat het misschien de liefste wezentjes zijn van de hele wereld. Bij de juiste beslissing kan een hond het leven van een gezin of persoon ten goede veranderen, maar besluit je eigenaar van een hond te worden is dat toch is iets om over na te denken ‒ vooral bij het kopen van een puppy. Daarom zijn hier enkele tips om je op weg te helpen.

Tip 1: Waarom wil ik een hond kopen?

Dit is echt een begin van je verkenningsreis naar het vinden van je beste maatje wat je ooit zult hebben. Vaak kopen mensen een hond voor bijvoorbeeld de kinderen en dan wordt een levend wezentje als speelgoed gezien. Houdt er rekening mee, ook al beleef je veel plezier aan het beestje; een hond is geen speelgoed! Bedenk goed wat je met je hond wilt gaan doen, het wordt namelijk ook je metgezel. En zoals met ieder levend wezen heb je rekening te houden met de tijd en toewijding die het met zich meebrengt. 

Tip 2: Kan ik hem genoeg aandacht schenken?

Je zult toch moeten zorgen dat je genoeg en regelmatig thuis bent. Ondanks dat sommige rassen minder aandacht vergen dan andere, heeft elke hond je nodig om hem heen. Honden zijn tenslotte roedeldieren en vergen een bepaalde vorm van aandacht. Dit kan zijn thuis, in de natuur, straat of park. Je zult je schema moeten aanpassen en tijd voor hem vrij moeten maken. Is tijd een probleem ga dan op zoek naar een hond die wat minder aandacht vraagt. Let wel: Een hond die te vaak alleen is, kan last krijgen van angst voor onthechting. Dat kan zijn mentale en fysieke gezondheid beïnvloeden.

Tip 3: Een hond is niet goedkoop, kan ik het me wel veroorloven?

Hondenbezitters weten dat je trouwe metgezel niet alleen tijd en moeite vereist, maar ook geld. Bij een hond en zeker in het geval van een puppy kunnen de uitgaven behoorlijk oplopen. Een puppy van een gerenommeerde goed aangeschreven fokker zijn bij aanschaf al behoorlijk aan de prijs. En die prijs kan naargelang ras ook nog behoorlijk oplopen. Daarbij komen nog eens de frequente controles bij de dierenarts en dan hebben we het nog niet eens over ziekten of operaties. Dit is zomaar iets om rekening mee te houden met het dagbudget dat je opzij moet zetten om het beestje te voeren.

Tip 4: Moet het per se een puppy zijn?

Je wilt dolgraag hondeneigenaar worden, maar dat betekent niet altijd dat het automatisch een puppy moet zijn. Bedenk wel dat als je een puppy neemt, het hondje thuis zult moeten trainen. Dit kan een tijdrovende bezigheid zijn met een enorme hoeveelheid inspanning. Kun je de tijd hiervoor niet opbrengen, dan kun je misschien beter gaan voor een volwassen hond. Misschien wil je wel een hond redden en wil je er een uit het asiel? Een ding is zeker het beestje zal je eeuwig dankbaar zijn. Elk jaar worden er duizenden dieren van de hand gedaan en hebben een nieuwe baas nodig. Red er een uit het asiel en het zul je het meest lonende ervaring geven als dierenliefhebber.

Tip 5: Oké, het wordt toch een puppy, maar welk ras?

Je hebt toch overwogen een puppy te nemen om het huishouden te verrijken. Na veel wikken en wegen, voor- en nadelen doorgenomen toch het besluit genomen ‒ gefeliciteerd! Nu gauw op zoek naar je trouwe viervoeter. Maar waar moet je zijn? Neem eerst voor jezelf in acht, wat voor soort puppy past het best bij je? Stel een lijst samen met de functies en eigenschappen die je wenst, welke je de voorkeur geven en welke absoluut niet.

Tip 6: Wat voor soort hond moet het zijn?

Wil je een grote of kleine hond? Voedsel en toebehoren zullen duurder uitvallen voor (hele)grote honden. Prefereer je een hond die praktisch zijn hele leven actief blijft of heb je liever een hond die na twee jaar rustig wordt. Wat voor type haar vacht moet de hond hebben? Allemaal zaken die je van tevoren in acht moet nemen.

Tip 7: Is je huis geschikt voor een puppy?

Je haalt je kleine viervoeter op, om hem een nieuw thuis te verschaffen. Dan is het noodzakelijk dat het daarbinnen is voorbereid en dat elke plek puppy-bestendig is gemaakt. Vernielzuchtig puppygedrag is normaal, is frustrerend en kan gevaarlijk voor de pup zelf zijn. Verwijder daarom eerst alle dingen die hem pijn zouden kunnen doen. Het beste is om zelf op puppy ooghoogte op zoek te gaan naar gevaren, zoals snoeren, voedsel en schoonmaakmiddelen. Houd veel toezicht op hem, dat is de beste manier om hem veilig te houden.

Tip 8: En tot slot: Is het verstandig om je hond te verzekeren?

Voor mensen die ruim in hun slappe was zitten zal het geen probleem zijn, maar voor de gemiddelde Nederlander is het misschien wel zo verstandig om je hond te verzekeren. De meest voor de hand liggende reden is om alle veterinaire rekeningen te dekken. Zodra je huisdier gaat sukkelen, rijzen de dokters rekeningen de pan uit. Daarom is het verstandig om een goede hondenverzekering te nemen die een goede polis omvat. Bekijk altijd de beste deal en ga anders op zoek naar goede alternatieven. Eens heeft je trouwe viervoeter medische verzorging nodig.

https://www.totaalbesparen.com/
3eGolf.nl