3EGolf
Image default
Gezondheid

Consumentenbond matrassentest testresultaten 2021

Matrassen test 2021

De matrassentest van de Consumentenbond is een onafhankelijke matrassen test die jaarlijks wordt uitgevoerd om de beste matrassen te vergelijken. Wat zijn dit jaar de beste matrassen volgens de Consumentenbond? In dit artikel bespreken we de testresultaten van de Consumentenbond en vertellen we je waar je op moet letten bij het kiezen van een goed matras.

Hoe de Consumentenbond matrassen test

De Consumentenbond test doorlopend verschillende typen en merken matrassen. Daarbij kijken ze naar de lichaamsondersteuning, de ventilatie en de levensduur. Dit gebeurt allemaal in een gespecialiseerd en onafhankelijk laboratorium. 

Beste uit de Test 

De best geteste matras is de O2 van Emma. Deze matras zou de opvolger zijn van de Emma Original, maar is op dit moment (nog) niet goed leverbaar. En dat is jammer, want de Emma O2 doet het prima. De ondersteuning, levensduur en vochtdoorlatendheid zijn allemaal goed. Maar deze matras valt echt op vanwege de ligeigenschappen. Met name de drukverdeling is zeer goed. Waarschijnlijk zullen veel mensen hem lekker vinden liggen.

Beste Koop 

De Meradiso 7-zones koudschuimmatras in hardheid H2 van Lidl is Beste Koop. De hardheid H3 variant was lange tijd zowel Beste uit de Test en Beste Koop. Bij beide producten staan veel negatieve reviews, waarbij kopers met name klagen over de hardheid en het comfort. Uit onze nieuwe test blijkt inderdaad dat deze matrassen geen goede drukverdeling hebben. Ze halen dan ook geen goede cijfers voor het onderdeel ‘ligeigenschappen’. Met die (nieuwe) score proberen we iets te zeggen over het verwachte ligcomfort van de matras. Maar feit is wel dat de koudschuimmatrassen van Lidl goede ondersteuning combineren met een prima levendsuur. Bovendien zijn ze erg goedkoop. Vandaar het predikaat ‘Beste Koop’. Wil je voor weinig geld een goed ondersteunend matras dat lang mee gaat, dan is dit een prima keus. Wil je ook meer comfort, dan kun je beter kiezen voor bijvoorbeeld de Emma O2 of het matras van Matt

Beste ondersteuning 

Het matras met de beste gemiddelde ondersteuning is de M line Wave Light. De beste ondersteuning voor rugslapers is de 7-zones koudschuimmatras (Hardheid 3) van Lidl. De beste ondersteuning voor zijslapers biedt de Pullman Silverline Premier (standaard hardheid) De beste ondersteuning voor buikslapers geeft de 7-zones pocketveringmatras (Hardheid 2) van Lidl Let wel op dat alleen goede ondersteuning niets zegt over hoe fijn een matras ligt. Sterker nog, bij veel goed ondersteunende matrassen is de score voor ligeigenschappen laag. In onze productvergelijker kun je filteren op zowel de scores voor ondersteuning als ligeigenschappen. 

Hoe je de beste matrassen kunt kopen

Rug- of zijslaper?

Kies voor een matras die goed scoort op jouw favoriete lighouding en past bij jouw postuur. De Consumentenbond test hoe goed de matrassen grote, zware en kleine, lichte personen ondersteunen terwijl ze op de rug op de matras liggen, en terwijl ze op de zij liggen. Er zijn grote verschillen in scores. Vooral zware, lange mensen hebben het moeilijk om een matras te vinden die ze goed ondersteunt. Ook wie op zijn zij slaapt heeft minder keus voor een goede matras dan wie meestal op zijn rug slaapt. Slaap je zowel op je rug als op je zij, dan is het helemaal lastig, want er zijn maar weinig matrassen die beide lighoudingen goed ondersteunen. 

In de winkel

Een matras moet precies bieden wat je nodig hebt. Bespreek je wensen en vooral ook klachten met de verkoper. Een goede verkoper vraagt ook naar de bedbodem, of je het snel warm of koud hebt in bed, eventuele lichamelijke klachten, en laat je verschillende soorten en merken matrassen uitproberen

Matras omruilen 

Omruilen of terugbrengen als de matras niet bevalt, kan bij de meeste winkels wel, maar de voorwaarden verschillen enorm. Vraag vóór de koop om de voorwaarden op papier, en lees ze goed door. Let op de termijn waarin je mag ruilen, hoe vaak dat mag en of de ruiltermijn opnieuw begint als je de matras hebt omgeruild. Soms mag je alleen de vulling ruilen, of tegen een matras van hetzelfde merk uit dezelfde of lagere prijsklasse. Er zijn steeds meer webwinkels waar je een matras 30 tot 100 dagen thuis mag uitproberen. 

Matras kopen op internet? 

Wil je een matras online kopen, let er dan op dat je hem mag terugsturen. Voor een matras dat via internet is besteld, geldt een wettelijke zichttermijn van 14 dagen. Je mag er dan niet op hebben geslapen en moet hem ‘ongebruikt’ terugsturen. Er zijn gelukkig steeds meer webshops met betere voorwaarden, die je wel eerst een maand of langer op de matras laten proefslapen. Bijvoorbeeld Emma-matras. nl, Brunomatras.nl en Mattsleeps.com.

Controleer de afwerking 

Een dure matras is niet per se beter dan een goedkope, maar er kan wel een groot verschil zijn in gebruikte materialen en afwerking. Een paar daarvan zijn makkelijk zelf te controleren in de winkel:

 • Een goede matrashoes (tijk) is stevig en ongevoelig voor winkelhaken en andere beschadigingen.
 • De beste ritsen hebben grove tanden en een beschermende biesband die voorkomt dat de stof van de matrashoes tussen de rits komt. 
 • Stiknaden die je niet los kunt trekken en stevige biesbanden aan de zijkanten van de matras maken de matras duurder – en verhogen de levensduur

Ga proefliggen

Of een matras lekker ligt, weet je pas als je het zelf hebt geprobeerd. Steeds meer matrassen die online worden verkocht, mag je thuis uitproberen. Kan dat niet, ga dan uitgebreid proefliggen in de winkel. Tips bij het proefliggen: 

 • Ga goed uitgerust op pad voor een nieuwe matras. Een moe lichaam is al snel tevreden met een matras.
 • Draag comfortabele kleding. Trek je jas uit en haal zakken leeg. 
 • Probeer in elk geval je favoriete slaaphouding. Beweeg op de matras: gaat het draaien makkelijk?
 • Luister of je geen vervelende geluiden hoort tijdens het draaien.
 • Komt er een vervelende lucht van de matras? Niet kopen!
 • Wordt de matras verkocht in verschillende hardheden? Probeer ze alle uit.
 • Vergelijk verschillende soorten vullingen en liefst ook verschillende merken met elkaar.
 • Koop geen matras waar je niet echt enthousiast over bent, ongeacht wat de verkoper erover zegt.

Proefslapen

Veel matrassen, waaronder ook die van Emma en Lidl, hebben gunstige probeervoorwaarden. Je kunt ze gratis of tegen een klein bedrag thuis laten bezorgen en er dan 100 dagen op proefslapen. Bevalt hij niet, dan kun je ze gratis terugsturen waarna je je geld terug krijgt. Dit soort gunstige probeervoorwaarden zijn steeds gebruikelijker en natuurlijk een aanrader bij de aanschaf van een matras. Bedenk wel dat er ook iets moet gebeuren met de afgedankte matrassen, dus probeer niet te veel matrassen uit.Lees meer over probeer- en retourvoorwaarden Transpireer je veel? Er zijn behoorlijk wat matrassen die heel slecht vocht doorlaten. Die zijn minder geschikt voor mensen die veel zweten in bed. Met het filter in de vergelijker kun je eenvoudig de matrassen selecteren met een hoog oordeel voor vochtdoorlatendheid. Heb je een stofallergie? Voor mensen met een stofallergie is het erg belangrijk dat je de matrastijk op 60°C kunt wassen. Pas bij die wastemperatuur worden stofmijten en hun eitjes gedood. Deze matrassen hebben een tijk die je op 60 °C kunt wassen. Heb je het snel warm of koud in bed? Wij testen of een matras je lichaamstemperatuur goed vasthoudt. Dus of een matras warm of juist koel aanvoelt. Als je het snel koud hebt in bed, kies dan voor een van de warme matrassen in de Vergelijker. Wie juist last heeft van een warm bed, kan het best een van de koele matrassen nemen.

 


https://slaapwijsheid.nl/
3eGolf.nl