3EGolf
Image default
Financieel

Feiten en fabels over bewindvoering, lees het hier >

Bewindvoering, er is ontzettend veel informatie over te vinden, maar hier en daar spreken websites elkaar nogal tegen. Wat is nou echt waar, wat mag een bewindvoerder echt doen? En welke informatie zijn klopt niet? In dit artikel staan een aantal feiten en fabels rond bewindvoering op een rij.

Wat is bewindvoering?

Om te beginnen: wat is bewindvoering nou eigenlijk? Een bewindvoerder beheert uw financiële zaken en zorgt ervoor dat u de voorzieningen krijgt waar u recht op hebt. U komt met bewindvoering in aanraking als u niet langer zelf uw financiële zaken kunt regelen. Dit kan onder andere zijn door: ouderdom, ziekte, een verstandelijke of geestelijke beperking, een verslaving of problematische schulden. De bewindvoerder zorgt voor de financiële zaken en zorgt ervoor dat de vaste lasten worden betaald.

Controle over uw geld

Wanneer u onder bewind staat krijg u meestal leefgeld. Dit bedrag is een vooraf afgesproken bedrag. Met dit bedrag kan eten, drinken, verzorging, kleding en reiskosten worden betaald. De uitgaven die de bewindvoerder doet worden in overleg gedaan, u weet dus wel welke uitgaven er gedaan worden. Ook als u zelf iets wil kopen moet dit in overleg met de bewindvoerder gedaan worden. Het leefgeld is het enige geld wat u zelf uit kunt geven, u hebt geen volledige controle meer over de rest van de financiën.

Een bewindvoerder kan onder bepaalde omstandigheden het leefgeld inhouden. Dit kan echter alleen, als het echt niet anders kan. Bijvoorbeeld als, primaire lasten betaald moeten worden, zoals de hypotheek of huur van het huis. Het kan op dat moment belangrijker zijn om een dak boven uw hoofd te hebben, dan om nieuwe kleding te kopen.

Paspoort aanvragen

Een bewindvoerder kan geen paspoort voor u aanvragen, dit is een fabel. Een bewindvoerder is enkel verantwoordelijk voor jouw financiële zaken en kan dus geen paspoort voor u aanvragen. Ook kan een bewindvoerder geen werk voor u zoeken, een woonruimte voor u zoeken of u inschrijven bij een gemeente.

Mag een bewindvoerder zomaar grote uitgaves doen?

Voor een aantal uitgaven heeft de bewindvoerder toestemming nodig van de kantonrechter. Uitgaves boven de €1500,- vallen hier ook onder. De bewindvoerder moet dus eerst toestemming vragen aan de kantonrechter, voordat er een grote uitgave kan worden gedaan. Ook het verkopen van een woning, het aangaan van een lening, het afsluiten van een hypotheek en het verdelen van een nalatenschap zijn punten die toestemming van de kantonrechter nodig hebben.

Wat een bewindvoerder wel mag doen:

Een bewindvoerder mag wel een kwijtschelding van gemeentebelasting aanvragen, toeslagen aanvragen, de belastingaangifte verzorgen, betalingen uitvoeren die binnen het budgetplan vallen, bewind aanvragen en de bewindvoerder moet jaarlijks verantwoording en rekening afleggen bij de kantonrechter.

Is een bewindvoerder verantwoordelijk voor schulden?

In principe behoren de schulden tot de financiën en is de bewindvoerder hier dus verantwoordelijk voor. De bewindvoerder draagt zorg voor de aflossing van de schulden wanneer deze binnen het budget passen. Wanneer er nieuwe schulden bij komen en deze niet binnen het budget passen moeten de schulden ondergebracht worden bij de kredietbank of een schuldhulpbureau.

Overstappen van bewindvoerder

Mag u overstappen van bewindvoerder? Hier kan soms wat onduidelijkheid over ontstaan, maar het overstappen van bewindvoerder is zeker mogelijk. Als u niet tevreden bent met uw huidige bewindvoerder, er een onwerkbare situatie is ontstaan of u de bewindvoerder niet langer vertrouwd is het mogelijk om over te stappen op een andere bewindvoerder. U kunt dan een verzoek indienen bij de kantonrechter om te veranderen van bewindvoerder.

Een bewindvoerder is dus enkel verantwoordelijk voor uw financiële zaken en voor grotere uitgaven is toestemming nodig van de kantonrechter. Een bewindvoerder kan geen paspoort voor u regelen, een woning zoeken of u inschrijven bij een gemeente. Een hypotheek afsluiten, het aangaan van een lening en het verkopen van een huis kan enkel gedaan worden met toestemming van de kantonrechter. Nu dit allemaal duidelijk is kunt u op zoek gaan naar uw eigen bewindvoerder. Wanneer u woonachtig bent in omgeving Brabant zou u, bijvoorbeeld kunnen kijken bij Bewindvoeringskantoor Noord-Brabant.

3eGolf.nl