3EGolf
Image default
Financieel

Heb je een uitvaartverzekering nodig bij het afsluiten van een hypotheek?

Heb ik een uitvaartverzekering nodig voor een hypotheek? Er zijn al veel mensen die een uitvaartverzekering hebben afgesloten. Er zijn ook mensen die nog twijfelen of ze dit willen doen. Iets wat hierbij vaak om de hoek komt kijken is het kopen van een huis. Heb ik een uitvaartverzekering nodig voor het afsluiten van de hypotheek? In dit artikel nemen we deze vraag uitgebreid met je door.

2 verzekeringen die men vaak door elkaar haalt

Velen verwarren de uitvaartverzekering heel vaak met de overlijdensrisicoverzekering. Mensen halen deze 2 door elkaar. En dat terwijl ze toch wel degelijk totaal anders in elkaar steken. Hier gaan we eerst even iets dieper op in.

  • De uitvaartverzekering

    Met een uitvaartverzekering ben je je hele leven verzekerd. Overlijden wordt er geld uitgekeerd. Echter, met een uitvaartverzekering verzeker je enkel de kosten voor de uitvaart. Je kunt er voor kiezen om dit te laten doen door de verzekeraar. Je geeft dan van te voren aan hoe de uitvaart er uit moet zien en zij proberen jouw wensen zo goed mogelijk in vervulling te laten gaan. Of je kunt er voor kiezen om het bedrag te laten uitkeren aan de nabestaanden, zij regelen dan de uitvaart. Maar, de nabestaanden zijn overigens niet verplicht om de uitvaart met dit geld de regelen. Tip: Vergelijk uitvaartverzekeringen voordat je ze gaat afsluiten. De premies verschillen namelijk enorm.

  • De overlijdensrisicoverzekering

    Met een overlijdensrisicoverzekering ben je slechts tijdelijk verzekerd. Er wordt alleen uitgekeerd wanneer je tijdens de looptijd overlijdt. Een overlijdensrisicoverzekering keert het bedrag van de verzekering aan de nabestaanden uit. Zij mogen hier zelf bepalen hoe ze dit bedrag gebruiken. Ze zouden het bijvoorbeeld kunnen gebruiken als inkomensaanvulling. Ze zouden er een vakantie van kunnen betalen, studiekosten voor de kinderen noem het maar op. Je kunt wel bij de nabestaanden de wensen kenbaar maken bij de nabestaanden. Maar zij zijn in principe niet verplicht om deze wensen ook in te willigen.

Heb ik nu een uitvaartverzekering nodig voor de hypotheek?

Heb je nu een uitvaartverzekering nodig voor de hypotheek? Het antwoord is een simpel, nee. Een uitvaartverzekering verzekert namelijk enkel de kosten voor de uitvaart. Waar het bij een hypotheeklening om draait is extra zekerheid voor de bank. Een overlijdensrisicoverzekering is daarentegen wel handig.

Niet alle gevallen, maar bij sommige banken is dit zelfs verplicht. Een overlijdensrisicoverzekering kun je zelfs koppelen aan een hypotheeklening. Dit wel zeggen, wanneer jij overlijdt voor het einde van de looptijd, dan gaat de uitkering naar de bank. Dit zorgt voor de bank voor een stukje extra zekerheid wat de lening betreft. Want plots overlijden kan bij iedereen gebeuren. Dat risico heb je altijd.

Daarom wil een bank graag zo veel mogelijk zekerheid. En ook in de gevallen waar het niet verplicht is, handig is het altijd. Het is namelijk altijd maar de vraag of de bank een lening wilt verstrekken. En wanneer je de bank dan extra zekerheid kunt garanderen door middel van een overlijdensrisicoverzekering. Dan is dat natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Gerelateerde artikelen

Wilt u een creditcard aanvragen?

Administratiekantoor Breda staat voor u klaar

Scheiden, wat komt erbij kijken?

3eGolf.nl