3EGolf
Image default
Internet

Ontdek de heerlijke ambacht van het brood bakken

Het is één van de meest voorkomende hobby’s in Nederland: koken (bijvoorbeeld vlees stoven met of zonder deksel, leuke recepten uitproberen en nieuwe ingrediënten ontdekken) en bakken. Met name dit laatste neemt enorm in populariteit toe, dankzij bijvoorbeeld diverse tv programma’s. In dit blog lichten we het zelf brood bakken met de oven toe. Met het juiste bakgerei is dit helemaal niet moeilijk, en super leuk!

 

Kies voor kwaliteit
Het begint natuurlijk allemaal bij de juiste ingrediënten. Met goede kwaliteit broodbloem en gist (of desem) bakt u het lekkerste brood. De ingrediënten worden handmatig of met een kneedmachine gemengd volgens de instructies in het recept.

Rijzen, en… bakken maar!
Waar we bij koken spreken van technieken als stoven met of zonder deksel, spreken we bij bakken van technieken als rijzen. Na het mengen nemen we een grote mengkom om het deeg te laten rijzen. Het goed laten rijzen voorkomt aangebrand brood. Bij een vrij nat deeg, of wanneer je desembrood maakt,is het gebruik van een rijsmand aan te raden. Dit geeft steun tijdens het rijzen, zodat het deeg niet meteen weer inzakt.

 

Bij het bakken is het gebruik van goed bakgerei aan te raden. Wanneer je gelijkmatige plakken van je brood wil snijden, gebruik dan een broodbakvorm. Een metalen bakvorm geleidt de warmte goed. We willen natuurlijk geen aangebrand brood, maar wel een knapperige korst! Een andere manier om die felbegeerde knapperigheid te verkrijgen is door een metalen braadslede onderin de oven te leggen. Hier leg je, wanneer je het brood in de oven doet, ijsklontjes in. Hierdoor komt er een grote hoeveelheid stoom vrij, wat het brood een goede korst geeft.

Genieten maar!
Nadat je brood is gebakken, laat je deze eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Snij het brood met een goed broodmes, om te voorkomen dat je de structuur kapot trekt. Besmeer het brood vervolgens met je favoriete beleg.

 

Na het lezen van dit blog ben jij helemaal klaar voor het zelf brood bakken met de oven. Eet smakelijk!

https://pannenreus.nl
3eGolf.nl