3EGolf
Image default
Dienstverlening

Oplossen van een lekkage bij een schoorsteen

Een open haard is geweldig – een lekkende schoorsteen niet. Als je problemen heeft met het sijpelen van water door de schoorsteenwand, is dit een teken van een schoorsteenlekkage. 

Schoorstenen hebben onderhoud en reparatie nodig in geval van lekkage, maar hoe los je dit op? In deze blog lees je er meer over.

Je schoorsteen wordt voortdurend blootgesteld aan weersomstandigheden. Deze blootstelling heeft echt invloed op uw schoorsteensysteem, waaronder: 

  • Schoorsteenflens 

  • Schoorsteenkant 

  • Schoorsteenkroon 

    Metselwerk 

Slijtage veroorzaakt scheuren en spleten. Na verloop van tijd zult je openingen zien in de kit die wordt gebruikt om de naad en de schoorsteen af ​​te dichten. Hierdoor wordt de verzegeling van een of beide oppervlakken verwijderd. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Er zijn verschillende oorzaken van schoorsteenlekken. De meest voorkomende zijn: 

  • De schoorsteen ontbreekt of is beschadigd. 

  • Beschadigde schoorsteen 

  • Beschadigde of gecorrodeerde mortel 

  • Beschadigde schoorsteenkroon 

Weerslijtage en condensatie in metalen bekleding en lekkende stenen kunnen schoorsteenlekken veroorzaken in de regen. In veel gevallen kun je zelfs het knipperlicht repareren in plaats van het geheel te vervangen. Ernstige schade kan echter een volledige vervanging vereisen. Er zijn veel dingen die bliksem kunnen veroorzaken; er zijn ook veel manieren om dit probleem op te lossen. Een beschadigde schoorsteenkroon zorgt ervoor dat er water in de schoorsteen komt en uw huis verder beschadigt. 

Schoorsteenlekken opsporen 

Schoorsteenlekken hoeven niet moeilijk te verhelpen te zijn, maar als je ze te lang onaangeroerd laat, kan dit aanzienlijke en gevaarlijke structurele schade veroorzaken. Door een schoorsteenlekkage kan water niet alleen de schoorsteen en de open haard instromen, maar ook de zolder en het dak. Deze lekken kunnen ook schade aan daken en gipsplaten veroorzaken door houtrot. 

Als je niet op de hoogte was van een flikkerend lek en tekenen van waterschade in het dak of zolder begint te zien, is het misschien tijd om de schoorsteen te controleren, aangezien dit de oorzaak kan zijn. Anders zijn er alternatieve manieren om regelmatig op lekken te controleren. Een veilige manier is om de slang te laten lopen in het gebied waar de schoorsteen het dak raakt. Nadat je het nog een paar minuten heeft laten draaien, controleer je de binnenkant van de schoorsteen op tekenen van water of vocht. 

Het plannen van jaarlijkse inspecties kan ook helpen bij het opsporen van schoorsteenlekken. Dit is de meest aanbevolen methode, aangezien de schoorsteen sowieso geïnspecteerd moet worden om verdere problemen op te sporen of te voorkomen. Een gebarsten schoorsteenkroon, verwering, slijtage en condensvorming op de metalen bekleding en lekkende stenen kunnen allemaal lekkages veroorzaken. In veel gevallen kunt u zelfs het knipperlicht repareren in plaats van het geheel te vervangen. Ernstige schade kan echter een volledige vervanging vereisen. 

Wanneer moet de schoorsteen vervangen worden? 

Zodra je tekenen van een schoorsteenlekkage of waterschade opmerkt, laat je de gootstuk natuurlijk door een vakman inspecteren en vervangen. Als je geen tekenen van een lek heeft opgemerkt, kun je toch overwegen de knipperlichten te vervangen wanneer het jou uitkomt. De gootstukken komen vaak in direct contact met water omdat ze buiten staan, dus zal het zeker de typische roest en corrosie oppikken. 

Zoals eerder vermeld wordt het altijd aangeraden om regelmatig inspecties uit te voeren, zodat de meeste lekkages voorkomen kunnen worden. Het raadplegen van een professional als Hendrik Schoorsteenvegers wordt dan ook altijd geadviseerd.

 

3eGolf.nl