De verhuur van woonruimte aan expats is een lucratieve bezigheid. Deze personen, die voor een internationaal bedrijf tijdelijk in Nederland werken, hebben een bovengemiddeld salaris en dus meer bestedingsruimte. Bovendien staat de werkgever vaak garant. Dat klinkt vele verhuurders als muziek in de oren, maar verkijkt u zich niet op de wet- en regelgeving die vastzit aan een woning verhuren aan expats. Gezien de hoeveelheid papierwerk die erbij komt kijken, kunt u er het beste voor kiezen om de praktische en financiële afhandeling aan een ervaren verhuurmakelaar over te laten.
De verschillende contractvormenBij het verhuren van uw woning aan ‘standaard’ huurders, wordt meestal voor de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd gekozen. Dit geeft beide partijen de stabiliteit waar zij behoefte aan hebben. In het geval van een expat is dit juist de minst voor de hand liggende contractvorm. In veel gevallen blijft men namelijk niet langer dan een jaar in Nederland. Bovendien kan de werkgever besluiten om een expat op zeer korte termijn elders te plaatsen.
De tussenovereenkomst als meest passende contractvormOok de tijdelijke huurovereenkomst van niet meer dan 24 maanden is om diezelfde reden niet wenselijk. Alhoewel de overeenkomst tussentijds mag worden beëindigd door de huurder, kan deze na het verstrijken van een huurtermijn niet worden verlengd. Deze dient dan namelijk direct in een overeenkomst voor onbepaalde tijd te worden omgezet. De passendste contractvorm om uw woning te verhuren aan expats is dan ook de tussenhuurovereenkomst oftewel de diplomatenclausule. De looptijd van een dergelijke huurperiode mag u zelf bepalen. Van een tussentijds opheffingsverbod is echter geen sprake.
Inlichten van hypotheekverstrekker en andere partijenOm uw woning te verhuren, heeft u doorgaans ook toestemming nodig van verschillende partijen. Wanneer er nog een hypotheek loopt, bepaalt de hypotheekverstrekker of huur toegestaan is. In veel gevallen is dat echter niet zo. Bent u er zeker van dat u voor lange tijd aan expats wilt verhuren, dan kunt u er wel voor kiezen om de hypotheekvorm om te zetten. Daarnaast heeft u ook toestemming nodig van een Vereniging van Eigenaren indien die van toepassing is.
Contracten voor nutsvoorzieningenEn wat doet u met gas, water, licht en internet? Laat u de contracten doorlopen, of geeft u er de voorkeur aan dat een expat deze zelf afsluit? In veel gevallen wordt afgesproken om alle contracten te laten doorlopen, zeker wanneer de huurperiode relatief kort is. Sommige verhuurders, die geen zin hebben in ‘gedoe’ met voorschotten, laten dit liever aan de huurder zelf over. Echter, deze beslissing kan uw woning minder aantrekkelijk maken voor iemand die de Nederlandse taal niet machtig is.
De huurovereenkomstTaal speelt ook in het laatste punt, de huurovereenkomst, een rol. Iedere huurder dient schriftelijk te worden geïnformeerd over zijn rechten en plichten. Alhoewel u de huurovereenkomst in het Nederlands mag laten opstellen, bent u wel verplicht om de inhoud daarvan begrijpelijk te maken voor de huurder. In de praktijk betekent dit dat u de huurder in een voor hem of haar begrijpelijke taal schriftelijk moet informeren over de inhoud van de huurovereenkomst. Gezien het vele regelwerk dat bij de verhuur aan expats komt kijken, kunt u overwegen om een verhuurmakelaar in te schakelen.
Tip: Verhuurmakelaar-utrecht.com
|
De verhuur van woonruimte aan expats is een lucratieve bezigheid. Deze personen, die voor een internationaal bedrijf tijdelijk in Nederland ...

Tags: