Wat is een aanhangwagen geremd

Er zijn allemaal verschillende aanhangwagens en ze zien er allemaal anders uit. Er zijn geremde en ongeremde aanhangwagens. Het verschil tussen deze twee is erg groot. Maar wat is een aanhangwagen geremd? Een geremde aanhanger herken je aan het remsysteem die op de aanhanger zit. Het remsysteem bestaat uit:

  • Oplooprem

  • Remschoenen

  • Remtrommel

  • Remgarnituur

  • Remkabels

Geremde aanhangwagens zijn beter geschikt voor het vervoeren van zware objecten. Daarom zijn er ook geen ongeremde aanhangwagens die een hoog laadvermogen hebben. 

Geremde aanhangwagen 750 kg

Het bruto laadvermogen van een geremde 750 kg aanhanger is in verhouding erg laag. Dit komt door de onderdelen van de remmerij, deze zijn namelijk erg zwaar. Dit is wel iets om rekening mee te houden. Het voordeel wat een geremde aanhanger met zich meebrengt is dat het makkelijker is om bijvoorbeeld een noodstop te maken wanneer deze beladen is.

Geremde aanhangwagen rijbewijs

Een geremde aanhanger hoeft niet te betekenen dat je voor dit type aanhangwagen ook een aanhanger rijbewijs (BE) nodig bent. Het soort rijbewijs die je nodig bent hangt af van het bruto laadvermogen van een aanhanger. Je mag dus met een B rijbewijs gewoon een geremde aanhanger trekken. Natuurlijk mag dit geen zware aanhanger zijn. 

Geremde plateauwagen

Het meest voorkomende type geremde aanhanger is de plateauwagen. Een plateauwagen is gemakkelijk te herkennen omdat de wielen aan de onderkant zitten. Dit zorgt ervoor dat een plateauwagen in verhouding een grote laadbak heeft. Je kan door de plek van de wielen de plateauwagen makkelijk laden en lossen met een heftruck. Ook neemt een plateau aanhanger minder ruimte in beslag in een garage. De plateauwagens zijn verkrijgbaar als enkelasser, tandemasser en tridemasser.

Wegligging van geremde aanhangwagens

Als je twee exact dezelfde aanhangwagens hebt alleen één is geremd en de andere niet. Merk je dan verschil in de wegligging? Wanneer je rustig rijdt met een onbeladen aanhangwagen zal je geen verschil merken. Maar er is wel is wel een voordeel van geremde aanhangwagens wat het rijcomfort vergroot. Je merkt het verschil wanneer je de aanhangwagen beladen hebt en je moet ineens hard afremmen, wanneer je dit doet met een ongeremde aanhanger zal deze achter tegen het trekkende voertuig drukken. Dit is met een geremde aanhangwagen wel anders. Een geremde aanhanger remt met het trekkende voertuig mee waardoor je soepeler, fijner en sneller tot stilstand kan komen.

Makkelijke tips om je wegligging te verbeteren

Deze tips om de wegligging van je aanhanger te verbeteren gelden zowel voor de geremde als de ongeremde aanhangers. 

  • Zorg dat je de lading op de juiste manier op een aanhangwagen plaatst. Zorg dat de lading in balans is, verdeel de lading. Vervoer je een zwaar object? Plaats deze in het midden. 

  • Zorg voor de juiste bandenspaninng. Met zachte banden gaat een aanhanger slingeren.

  • Weet wat je lading weegt, zorg ervoor dat je een aanhangwagen niet overbelaad. 

  • Overschrijdt de kogeldruk niet, een onjuiste kogeldruk kan ontstaan door het verkeerd beladen van de aanhanger.

Wat is kogeldruk?

De kogeldruk is het gewicht wat op de trekhaak van het trekkende voertuig drukt. De kogeldruk wordt te hoog als je veel lading op de voorkant van de aanhanger laad. Een negatieve kogeldruk ontstaat wanneer er teveel of eem te zware lading aan de achterkant van de aanhanger ligt.

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/
Terug naar boven