3EGolf
Image default
Energie

Krachtstroom kabel, hiervoor kun je hem gebruiken

Wat is een krachtstroomkabel

Een kabel die wordt gebruikt om elektriciteit over te dragen en te distribueren, staat bekend als elektriciteitskabel. Stroomkabel bestaat uit ten minste twee elektrische geleiders die zijn verbonden door een buitenmantel. Het wordt gebruikt om hoge spanningen te verzenden naar locaties waar bovengrondse lijnen niet praktisch zijn om te gebruiken, zoals de oversteek van het vliegveld, de zee of het vliegveld. Ondergrondse kabel is echter duurder in vergelijking met luchtkabels voor dezelfde spanning. Dit is een van de belangrijkste nadelen van stroomkabels voor elektrisch gebruik.

De voedingskabel bestaat uit drie hoofdcomponenten, namelijk diëlektricum, geleider en omhulsel. De geleider in de kabel dient als de geleide route die de elektrische stroom draagt. De dilectrische isolatie is bestand tegen de bedrijfsspanning en scheidt de geleider van elk ander object. De mantel laat geen vocht binnen en beschermt de kabels tegen externe krachten zoals elektrochemische of chemische aanvallen en vuur. De belangrijkste componenten van stroomkabels voor elektrisch gebruik worden hieronder in meer detail opgesomd.

 

Krachtstroom kabel vs. controlkabel

Zowel besturings- als krachtstroomkabels worden gebruikt in residentiële, industriële commerciële en residentiële toepassingen. Afgezien van hun algemene doel onderscheiden de kabels voor zowel stroom als besturing zich door verschillende kenmerken. Ze verschillen qua spanning. Stroomkabels zijn doorgaans krachtiger dan stuurdraden, bij 0,6/1 kV en meer. Besturingskabels hebben een vermogen van 300-750V. Omdat stroomkabels werken in omgevingen die actief zijn en een groot energievolume overbrengen, hebben ze een uitstekende mantel nodig. Bij een stroomkabel is de mantel robuust en duurzaam en bestand tegen allerlei invloeden van buitenaf, zoals temperatuur en corrosie. Besturingsdraden hebben niet dezelfde mantel nodig en zijn meestal gemaakt van normale PVC-isolatie. Als ze bijvoorbeeld in dezelfde omgeving worden gebruikt, in de industrie hebben stroomkabels een extra dikke mantel en isolatie nodig in vergelijking met de stuurkabel. Besturingskabels hebben doorgaans een complexe kleurcode, terwijl stroomkabels meestal in wit en zwart gekleurd zijn.

https://elektrotec.nl/881-krachtstroomkabel
3eGolf.nl