3EGolf
Image default
Particuliere dienstverlening

Dit regel je vóór een uitvaart in de regio Breda

Het regelen van de uitvaart van een dierbare is een emotionele tijd. En juist in de tijd waarin je het meest kwetsbaar bent moet je van alles regelen voor de uitvaart. Dat vraagt om een praktische benadering waarin ruimte is voor je gevoel en de laatste wensen van de overledene. Om je te helpen bij het maken van belangrijke keuzes krijg je in dit artikel een overzichtelijke checklist waarmee je zorgt dat je alle cruciale zaken voor de uitvaart hebt geregeld. Een uitvaartverzorger helpt je daarbij en zorgt ervoor dat alle zaken waar je zelf niet aan toekomt tot in de puntjes geregeld worden.

Belangrijke punten bij het regelen van de uitvaart

Voor het regelen van een uitvaart zijn er een aantal onderdelen die je moet regelen. Hieronder worden de belangrijkste punten toegelicht.

Vaststellen overlijden

Een arts moet het overlijden vaststellen. Dat noem je een schouwarts. Meestal is dit de behandelend arts in het ziekenhuis of de huisarts. Na het vaststellen van overlijden ontvang je een zogenoemde A/B-verklaring met daarin het datum van overlijden en de vermoedelijke doodsoorzaak.

Een uitvaartverzorger kiezen

Nadat het overlijden is vastgesteld ga je op zoek naar een uitvaartverzorger in de regio Breda om je te helpen bij het regelen van de uitvaart. Een lokale uitvaartverzorger heeft vaak goede contacten bij uitvaartcentra in Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom. Zo kies je altijd voor een centraal punt dat voor gasten makkelijk te bereiken is.

Aangifte burgerlijke stand

Nadat het overlijden is vastgesteld moet je dit binnen 6 werkdagen doorgegeven worden bij de gemeente. Daarvoor heb je, naast de A/B-verklaring het volgende nodig:

  • Een ID-bewijs
  • Uitvaartgegevens
  • Een trouwboekje, indien van toepassing

Is de overledene geen natuurlijke dood gestorven? Dan heb je ook een verklaring van de Officier van Justitie nodig.

Laatste verzorging

Vlak voor de opbaring en de uitvaartceremonie wordt de overledene voor de laatste keer gewassen. Hierbij heeft u zelf veel keuzevrijheid. Het is immers het belangrijkste dat de uitvaart verloopt volgens jou wensen en die van de overledene. Je bepaalt zelf in hoeverre je bij dit proces betrokken wilt zijn.

3eGolf.nl